De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zal op 25 mei 2018 in werking treden. Deze nieuwe Europese privacywet is van toepassing op alle bedrijven die persoonsgegevens verzamelen. De wet stelt strikte eisen aan de bescherming van persoonsgegevens en is bedoeld om privacyrechten te waarborgen en te beveiligen.

Checklist: Wat moet u o.a. doen als u op uw website met persoonsgegevens werkt.

  • U moet een up-to-date Privacy Verklaring op de site hebben.

  • U moet zorgen voor een goede beveiliging van de gegevens met o.a. wachtwoorden en encryptie (https).

  • U moet vermelden met welke bedrijven u de persoonsgegevens deelt of verwerkt. Zoals uw website hosting provider en mailingbedrijf (b.v. Mailchimp).

  • U moet zorgen dat de persoonsgegevens binnen de EU staan opgeslagen (server) of anders bij een bedrijf dat de gegevens voldoende beschermt en waar de gegevens niet zomaar door verkeerde overheden kunnen worden opgevraagd.

Privacyverklaring op jouw website

De AVG-wet verplicht elke website die persoonsgegevens verzamelt om een uitleg (privacyverklaring) over wat gebeurt met die gegevens en hoe die gewaarborgd worden. Daar ontkom je niet aan als ondernemer. Wij lossen dit graag voor je op, wij maken graag een pagina met de verklaring op jouw website. Hieronder tref je een checklist privacy en links met meer informatie ter voorbereiding.

Is deze wet voor jou van toepassing?

Jazeker, als ondernemer ben je voortdurend bezig met persoonsgegevens te ontvangen, te verwerken en te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan het contactformulier op je website, een WhatsAppbericht met een contact of een aanvraag per mail. Zelfs een contactenlijst in de cloud bevat persoonsgegevens. Onopgemerkt beheer je een aardige database die dient gewaarborgd en beveiligd te worden.

Marketing en privacy

Je mag profielen maken van de gegevens die je hebt, maar deze mogen niet gebruikt worden voor automatische besluitvorming. Je mag dus niet op basis van een profiel software laten besluiten dat de een wel en de ander iets niet ontvangt, bijvoorbeeld.

Verder mogen gegevens niet voor andere doeleinden gebruikt worden dan waarvoor ze zijn verkregen. Marketing kan overigens wel een gerechtvaardigd doel zijn. Is er sprake van direct marketing, retargeting en dat soort zaken, wees er dan van bewust van dat als iemand vraagt daarmee te stoppen, je de verplichting hebt de persoon niet meer op deze manier te benaderen.

Wilt u meer weten?

Hierbij de link van Charlotte Meindersma, zij is Jurist en fotograaf en eigenaar van juridisch advieskantoor Charlotte’s Law & Fine Prints. En heeft een mooi stukje over de Privacyverklaring geschreven.

DIRECT AANVRAGEN

Wilt u ook een Privacyverklaring op uw website?

Bel of whatsapp ons direct op 06 44 88 06 25 of stuur ons een mail.
DIRECT AANVRAGEN